NAPOZÁS

Az UV index segítségével nyomon követhető az ultraibolya sugárzás veszélyességi szintje. Az index alapján meghatározható az UV sugárzás erőssége, és annak megfelelően az óvintézkedések módja is. Az UV index értéke 0-11+ skálán mozog. Minél magasabb az index, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV sugárzás hatására egyre kevesebb idő alatt kialakulhat a bőr vagy a szem sérülése, károsodása. Ezért, egyre fokozottabb figyelmet igényel a szabadban tartózkodás mindenkitől, azaz nem csak a nyaralóktól, vízparton pihenőktől. Igenis hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy jobban védjük bőrünket, szemünket és le kell számolni bizonyos tévhitekkel, pl. a felhős időben nem ég le a bőr; elég naponta egyszer bekenni a bőrt; ha bekenjünk a bőrt, nyugodtan napozhatunk korlátlan ideig, stb.

Tájékoztatásul az UV index skála
Már erős napsugárzás esetén (ami nyáron könnyen előfordul) is javasolt kerülni a napon való tartózkodást 11 és 15 óra között. Javasolt a napkrémen kívül továbbá napszemüveg, kalap, testet takaró vékony ruházat használata. Mindez nagyon erős sugárzás esetén fokozottan igaz.

A bőrtípusunknak és az UV indexnek megfelelően meghatározhatjuk, hogy milyen óvintézkedésre van szükség ahhoz, hogy elkerüljük a káros leégést. Ez bizonyos esetekben és napszakokban a nap ésszerű vagy teljes kerülése is lehet. 7-es UV index felett javasolt legalább 15 faktoros napozó krém használata. Vegyük figyelembe azt, hogy napsugárzás hatásának vagyunk kitéve akkor is, ha sportolunk, sétálunk, játszótéren ülünk, kerti munkát végzünk, bevásárolunk. A napvédő krémekkel kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy nem elegendő a bőrtípusunknak megfelelő, magasabb faktorszámú krémet megvenni, azt használni is kell: rendszeresen, többszöri ismételt kenéssel, és vastagon felkenve. A spórolós, vékony rétegben történő használat nem jelent elegendő védelmet.
A gyerekek fokozott védelmet igényelnek, nem is beszélve a babákról. A gyermekek bőre vékonyabb és érzékenyebb, kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké. A gyerekkorban nap által okozott gyakori leégés magasabb melanoma (bőrrák) előfordulást eredményez a későbbi élet során. Ebben az életkorban kell leginkább figyelni a napon eltöltött időre. Becslések szerint életünk során az összes UV sugárzás körülbelül 80 százalékát 18 éves kora előtt kapjuk. A gyermekek szeretnek a szabadban játszani, de általában nem ismerik az UV sugárzás káros hatásait és nem is tudnak védekezni ellene, ez a felnőttek felelőssége. A kisgyermekek sokkal érzékenyebbek az ultraibolya sugárzásra és így sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint az iskoláskorúak. Ezért védjük gyermekünket ésszerűen a napozás és/vagy szabadban való tartózkodás során, ezzel is hozzászoktatjuk őket a biztonságos napozáshoz:

Használjunk gyermekeknek való napvédő krémet (ez legyen magas faktorszámú, illatanyagoktól mentes, UV-A és UV-B sugárzástól is védő, vízálló napkrém), kenjük őket rendszeresen, bőségesen, feltétlenül minden pancsolás és törölközés után is.
Lehetőleg ne tartózkodjunk a gyerekekkel napon 11 és 15 óra között, inkább a reggeli és esti órákra hagyjuk a sétákat és a játékot a játszótéren. A ruhákból kilátszó fokozottan érintett területeket (kéz, arc, lábak) kenjük be séta során is.

Különösen legyünk óvatosan strandolásnál! Itt javasolt valamennyi óvintézkedést együttesen és fokozottan érvényesíteni.

Védekezzünk megfelelő ruházattal, kiegészítőkkel: hordjon a gyerek (nyakat is takaró) sapkát, napszemüveget, strandolásnál a karokat, combokat is védő fürdőruhát, a szabadban esetleg speciális UV sugárzástól védő ruhát.

A gyerekek nem mindig kedvelik az állandó kenegetést, ezért magyarázzuk el az ő nyelvükön, hogy miért van erre szükség. Kenjük és védjük magunkat is, mutassunk ezzel példát a gyerekeknek.

Legyen a napvédelem téma az óvodában, nagyszülőkkel is, hogy gyermekünk akkor is védelmet kapjon, ha nincs szülői odafigyelés.

Tipp: legyen nyáron feltétlenül a napi rutin része a megfelelő napvédelem, és szerezzük be mielőbb a szükséges kellékeket a biztonságos napozáshoz. Figyeljük, illetve rendszeresen ellenőrizzük továbbá akár az interneten az UV index alakulását.
És mindig használjunk UVSunSense™ ha napon tartózkodunk!

UVSunSense ™  karszalag ötféle műanyagból (polipropilén) készül és újrahasznositható.

Az  UVSunSense™ mint a WRISTBAND KFT weboldalai, valamint az azokon található minden képi és szöveges tartalom szerzői jogi, illetve védjegy oltalom alatt állnak. Azoknak bármilyen formában történő felhasználása kizárólag a  WRISTBAND KFT kifejezett erre vonatkozó írásos engedélyével lehetséges.

Leave a Reply

(szükséges)

(szükséges)