UV INDEX SKÁLA

 

Az UV – sugárzás erősségét Európában (és gyakorlatilag az egész világon) egységesen használt úgynevezett UV-index egységekben adják meg. Az Egészségügyi Világszervezet az UV Indexet 0 és 11+ közötti tartományban kategorizálta. Minden UV index besorolható egy sugárzási veszély kategóriába és színkódba. Az alacsonyabb UV index, illetve az alacsonyabb sugárzási kategória kevésbé káros a bőrre, míg a magasabb UV index és kategória károsabb hatást jelenthet a szervezetre.

Azt, hogy a kritikus értékek mikor fordulnak elő, csak folyamatos mérésekkel lehet kimutatni.

UV index skálája és besorolása a következő:

UV INDEX 0-2    LOW                           gyenge sugárzás

UV INDEX 3 -5   MODERATE            mérsékelt sugárzás

UV INDEX 6-7    HIGH                        erős sugárzás

UV INDEX 8-10  VERY HIGH          nagyon erős sugárzás

UV INDEX 11+   EXTREME               extrém sugárzás

Az UV –index skála 0-2 azt jelenti, gyenge az UV- index kevés veszélyt jelent számunkra a Nap UV sugara alacsony

 • Viseljünk napszemüveget a fényes napon. Télen a fényvisszaverés hó-ra szinte duplája az UV erejének ilyenkor ajánlott a szájat is keni szájkrém-balzsammal
 • Ha éget, a nap használjon naptejet.

A hó és a víztükrözi a nap sugarait. Síelők és úszóknak különös gondossággal figyelniük kell. Viseljünk napszemüveget, és a napvédőt, mint a naptej vagy napolaj használjunk legalább SPF 15 faktorút. Ne feledje , hogy megvédje  azokat a területeket , amelyek ki vannak téve a Nap és az UV- sugaraknak , beleértve az áll és az orr.

Az UV- index skála 3-5 azt jelenti, mérsékelt veszélyt jelent a védett napozás és a napon való tartózkodás.

 • Óvintézkedésként például kenje be magát naptejjel.
 • Menjen árnyékban, a déli órákban, amikor a Nap sugárzása a legerősebb.

Mekkora az árnyék:

Egyszerűen megmondani, hogy mennyi UV- expozíció kaptunk, keressük meg az árnyékunkat:

 • Ha az árnyék magasabb, mint te (a kora reggel és késő délután), az UV- expozíció várhatóan alacsony lesz
 • Ha az árnyék rövidebb, mint te (dél körül), akkor vagy kitéve a magas UV-sugárzásnak. Mindenképp keress árnyékot, és véd a bőrt és a szemet.

Az UV- index 6-7 azt jelenti, veszélyt jelent a napozás illetve a napon való tartózkodás. Mindenképp kenje be magát egy legalább 15 faktorú naptejjel, napspray vagy napolajjal. Viseljen széles karimájú kalapot, napszemüveget, hogy védje a szemet.

 • napégés elleni védelemre van, szükség ezért kenje be magát napvédővel.
 • Csökkentse az időt a napon 10:00-16:00 óra között
 • Fedezze magát, viseljen kalapot, napszemüveget.

Az UV- index 8 és 10 azt jelenti, nagyon nagy veszélyt jelent az akár védett napozás. A veszély minimalizálása érdekében napozás során déli órákban védje meg magát a liberális alkalmazásával napozókrém fényvédővel legalább 30 faktorú vagy annál magasabbal. Viseljen védőruházatot és napszemüveget, hogy megvédje a bőrét illetve a szemét.

 • külön óvintézkedésként, ha nagyon éget a nap, akkor vegyünk fel ruhát.
 • Minimalizálása napsugárzáson eltöltött idő 10:00-16:00 között. Egyébként lehetőség szerint árnyékban legyünk,

Tartózkodás és játék közben

Legyen nagyon óvatos a rendszeres szabadtéri tevékenységek során, mint a kertészet, illetve sportolás. Ne feledje, hogy az UV- expozíció különösen erős, ha dolgozik, vagy játék illetve sportolás közben. Csúcsidőben 10:00 és 16:00 között alig vesszük észre és kevésbé érezzük a nap erejét, hiszen másra figyelünk. Ne felejtsük el, hogy a nézők, valamint a résztvevőknek, mindig kell viselniük fényvédőt és védőszemüveget, illetve ha mód van, rá kerülni kell a túl sok napon való tartózkodást.

Az UV Indexolvasó 11 vagy annál nagyobb: a szélsőséges veszélyt származó védett napozás Próbálja meg elkerülni a napozást a déli órákban, napvédő alkalmazása legalább 30 faktorú, de inkább magasabbal és bőkezűen 2 óránként kenjük be a bőrünket.

 • Tegyenek meg minden óvintézkedést. Védelem nélküli bőr leégése akár pár perc alatt. Tudni kell, hogy a fehér homok és más fényes felületek, mint a víz, kő tükrözik UV sugarakat, és növeli az UV expozíciót.
 • Próbálja meg elkerülni a napozást és a napon való tartózkodást 10:00-16:00 között.
 • Lehetőleg árnyékban legyünk és védőruházatban, mindenképp viseljünk kalapot illetve napszemüveget és fényvédő napozókrém használata kötelező!

Ha az UV- index 11 vagy annál magasabb. Győződjön meg róla, hogy mindig olyan helyre menjen, ahol van lehetősége árnyékban lenni! Viseljen ruházatot és kalapot, és viseljen 99-100 %-os UV – blokkoló napszemüveget, ilyen extrém sugárzásnál a fényvédő azaz napozokrém használata kötelező. Ha van rá lehetősége inkább válasza az épületekben való tartózkodást.

Mi az UV index és hogyan értelmezhetjük?

Az UV index segítségével naponta, sőt akár óránként is nyomon követhető az ultraibolya sugárzás veszélyességi szintje. E mérőszám alapján egyértelműen és könnyen meghatározható az UV sugárzás erőssége, és annak megfelelően az óvintézkedések módja is a szabadban. Ez a mutató sokkal pontosabban mutatja a leégés veszélyét, mint a hőmérséklet-előrejelzés.

Mit mér az UV index?

A globális nap UV index a napból a föld felszínére érkező maximális ultraibolya sugárzásnak a becslését adja. A felszínt érő UV sugárzás mennyisége változik a nap során. Legmagasabb értékét általában dél körül éri el, amikor az égen nincs felhőtakaró. Az UV index a nap delelésekor a földfelszínt érő UV sugárzások következő nap várható legmagasabb értékét jelzi előre.

Milyen értékei lehetnek az UV indexnek?

Az index értékei nullától tartanak felfelé, a skála 1-től 11+ -ig terjed. Minél nagyobb az index számértéke, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV sugárzás hatására egyre kevesebb idő alatt kialakulhat a bőr, vagy a szem sérülése, károsodása. Európában nyár idején az index általában nem haladja meg a nyolcat, de lehet magasabb is, különösen vízparti üdülőhelyeken.

  UVSunSense ™  karszalag ötféle műanyagból (polipropilén) készül és újrahasznositható.

Az  UVSunSense™ mint a WRISTBAND KFT weboldalai, valamint az azokon található minden képi és szöveges tartalom szerzői jogi, illetve védjegy oltalom alatt állnak. Azoknak bármilyen formában történő felhasználása kizárólag a  WRISTBAND KFT kifejezett erre vonatkozó írásos engedélyével lehetséges.

Leave a Reply

(szükséges)

(szükséges)