NAPfény & UVsugár

Bár a fény nem szokott bemutatkozni nekünk, mielőtt a bőrünket éri, mégsem árt tudni, hogy a különböző tünetekért melyik UV sugár felelős.

A napégést a túlzott ultraibolya sugárzás eredményezi. A napfény ultraibolya sugárzása már túl rövid hullámhosszú ahhoz, hogy az emberi szem érzékelje, ám bőrünkön reakciókat vált ki. Az ultraibolya sugárzást három hullámhossz sávra bontják, az ultraibolya A az ultraibolya B és az ultraibolya C sugárzásra. Csak az ultraibolya A és B sugarak érik el a földet.

A bőr ultraibolya fény hatására fokozza a melanin termelését. A melanin sötét festékanyag (pigment), ami meghatározza a bőr normális színét. A bőr mélyebb rétegei által termelt többlet melanin eredményezi a lebarnulást.

A világosabb bőrszínű emberek könnyebben leégnek, mint a sötét bőrűek. Ennek az az oka, hogy a sötét bőrű embereknek a bőre több melanint tartalmaz, ami megvéd ugyan a napégéstől, de nem véd meg az ultraibolya sugárzás által okozott bőrkárosodástól.

A bőrszínt a pigmenttermelő sejtek (melanocyták) száma és eloszlása határozza meg. A bőrgyógyászok a különböző fokú bőrszín tónusra bőrtípusként utalnak. A bőrtípusuk 1-től 6-ig terjedő skálán osztályozhatóak, amelyen az 1 az igen alacsony pigment tartalmú világos bőrt jelölik, míg a 6 a nagyon sötétet. Az, hogy milyen könnyen ég Ön le, függ a bőr típusától, és hogy milyen sötét a bőre.

Hat elismert bőrtípus vonatkozásában a káros UV sugarak.

Bőrtípus, meghatározása és a napfényre való reakció:

A bőrtípusok osztályozása


Bőrtípus Bőrszín Napfény hatására adott válasz
1. típus Halvány, világos bőr Mindig leég, sosem barnul
2. típus Világos bőr Könnyen leég, minimálisan barnul
3. típus Világos bőr Minimálisan ég le, lassan barnul
4. típus Enyhén barna vagy kreol bőr Minimálisan ég le, könnyen barnul
5. típus Barna bőr Ritkán ég le, könnyen és mélyen barnul
6. típus Sötétbarna vagy fekete Ritkán ég le, mindig lebarnul és nagyon pigmentált

A melanin védi a bőrt a napkárosodással szemben, azaz a lebarnulás a szervezet válaszreakciója a túlzott napfényhatásra, amely segíti az ultraibolya sugarak és más fénykárosodások kivédését. Ez azonban csak egy bizonyos szintig véd. Az egyén melanin termelő képessége genetikailag meghatározott és sok ember egyszerűen nem tud elegendő melanint termelni ahhoz, hogy a bőrét eléggé megvédje. Idővel az ultraibolya fény leégéshez, fájdalomhoz, kipirosodáshoz és duzzanathoz vezet.

Magasság, szélesség , az évszak, a levegőszennyezés, a felhők , és más tényezők befolyásolják az effektív UV sugárzás szintjét . Ezért nagyon nehéz , hogy pontos , megbízható és kellő időben figyelmeztetést kapjunk, az UV-sugárzás szintjéről a meghatározott helyen és időpontban a nap .

Az egyetlen gyakorlati védelmi eszköz egy olyan személyes dózismérő ,ami egy eszköz ,és jelzi az összes elnyelt sugárzás egy adott időszakban. Ez az UVSunSense

Jelenleg csak az UVSunSense™ gyárt és értékesít a személyi doziméter formájában a karszalagot, ami az emberi bőrre normál (1-4) közötti típusra lett kalibrálva és minden gyermek részére, függetlenül a bőrtípustól.

Gyógyszer-biztonságossági elővigyázatosságból minden karszalag típus ra kalibrálva, hogy amikor már felszívódott ¾ a minimális erythemal dózis (MED) sugárzás az adott bőrtípusra tervezve. Mérés:

milliWatts per
négyzetméter
Index értéke Expozíciós kategória
<60 kevesebb , mint 3 Közepes
60-150 3-6 Nagy
151-580 6-10 Nagyon magas
> 580 nagyobb mint 10 Széles
     

Amikor az UV – index 3 ( “60 milliWatts vagy kevesebb ) a normál bőrű személy tapasztalatok alapján minimális a bőr kivörösödése után egy órával a napon való tartózkodással. Amikor az UV – index 6 ( “150 milliWatts vagy kevesebb ) normál bőrű személynél minimális bőrpír a bőrön 24 perc után a napon , amikor az UV – index 10 a normál bőrű személynél minimális a bőrpír a bőrön 6 perc után a napon való tartózkodással. UV – index szinten több mint 7 , körülbelül 250 milliWatts négyzetméterenként elterjedtek , és amelynek eredményeképpen a normál bőrű személy égése 15 perc után a napon.

Ne feledje, hogy a lehetséges hosszú távú egészségi hatásai az UV sugárzásnak nem függenek a bőrtípustól!

UVSunSense ™  karszalag ötféle műanyagból (polipropilén) készül és újrahasznositható.

Az  UVSunSense™ mint a WRISTBAND KFT weboldalai, valamint az azokon található minden képi és szöveges tartalom szerzői jogi, illetve védjegy oltalom alatt állnak. Azoknak bármilyen formában történő felhasználása kizárólag a  WRISTBAND KFT kifejezett erre vonatkozó írásos engedélyével lehetséges.

Leave a Reply

(szükséges)

(szükséges)